Friday, December 18, 2009

maaL hijraH~

Saya maU jadi lebih baik, tidak nakal dan lebih serious! Yup..saya PROMISE!

Saturday, December 12, 2009

pHew! tons of works..Lots of tense!

hooyah!!Huwaaaaaaaaaaaa..almost everydaaaaaaaaaaaay balik lambat..sampai rumah almost 7 PM..penat sangat sangat sangat!..serious! sakit-sakit badan, demam-demam..sengal-sengal sana sini..memang patut pun weekend cuti..kalau tak aku tingtong! haih..what to do..dah kerja..sakit pun sakit la..saya redha..uhuuuuu~ Thank God..dapat clan yang havoc and sporting..kalau tak dah lama kerja macam orang gila..sekarang dah boleh lepak dengan budak radiographer and MLT..kurang la tension pasal ramai yang satu kepala..heeee..ye la..whatever it is..janji buat kerja..kan? kan? cayO Bitbit! hooyah!

Sunday, November 29, 2009

is This Love?

Sekalipun cinta telah ku uraikan..
dan ku jelaskan dengan panjang lebar..
namun jika cinta ku datangi..
aku jadi malu pada keteranganku sendiri..
Meskipun lidahku telah mampu menguraikan..
namun tanpa lidah..
cinta ternyata lebih terang..
sementara pena begitu tergesa-gesa menuliskannya..
kata-kata pecah berkeping-keping..
begitu sampai kepada cinta..
Dalam menguraikan cinta..
akal terbaring tak berdaya..
bagaikan keldai terbaring dalam lumpur..
cinta sendirilah yang menerangkan cinta
dan percintaan..


by Jalaluddin Ar-Rumi [he has a great collection of poems..i'm loving it so much!]

p/s: emm..if you truly love someone and you express it through your actions, that's great! bukan semua faham bahasa chenta..including me!

Thursday, November 26, 2009

iT saD..So saD!~

i think the saddest part of this week is..i've lost my dear friend whom i knew since i was a kid..she has passed away because of accident yang sangat tragic dan sangat menyedihkan my family! just search the link kemalangan di SUK on 23 Nov in the net..hish! tak sanggup nak tengok those pics..orang yang family aku kenal since aku adik beradik kecik lagi..main kejar-kejar sama-sama..pergi mengaji sama-sama..gelak-gelak sama-sama..membesar sama-sama..bukannya kenal sehari dua..Tuhan lebih sayangkan dia..aku just terkilan sebab dia meninggal dengan keadaan macam tu..i was so shocked, terdiam, tergamam bila terbaca text my sis hantar saying dia dah meninggal..dah la tengah kerja..one whole day busy dengan angio..dapat tau berita tu lambat pulak tu..Ya Tuhan..life is short! aku pun tatau cukup ke amalan aku nak bawak ke akhirat esok..hidup mati ajal maut bukannya boleh predict bila..nauzubillah..emm..mesti mau beringat! Al-Fatihah to my dear friend..i wish i could say sorry million times before you go~

Saturday, October 31, 2009

HoMesiCk~~~~

Tiap-tiap weekend mesti kena balik Ipoh kalau takde hal..baru 2, 3 hari start kerja dah sakit-sakit..demam la..flu la..asthma la..allergic pun ada..hish! kenapa la cuti sket sangat..nasib baik la kerja tak berapa nak tension..hari-hari cuci mata..heeeeeeeeee~~ emm..dah ada banyak orang suruh aku belanja bila dapat first gaji..hahahahahaha..ye..ye..aku belanja..family terchenta, all my makcik, pakcik, cousins, BFFs..anda semua akan makan besar nanti..insyaAllah..hahahahaha~~ emm..semalam dah melawat Wanco..so far her condition still okie..tunggu the result on Monday..hopefully everything goes well..risau jugak..time aku sakit dia pernah jaga aku, hantar pergi clinic, belikan ubat and everything..sekarang my turn pulak nak balas segala jasa-jasanya..emm..anyway Wanco..jasamu tetap ku kenang! haihhhhhhhh..haiyee..semalam sempat lagi aku kena paksa makan laksa Perlis..rasa not bad..tapi still aku tak suka laksa..tomyam pun..vege lagi la kan..sushi boleh pulak makan tak hengat dunia ye..heeee..emm..kalau la boleh ulang-alik Ipoh-KL-Ipoh everyday..i wish i could la..ada superpower boleh terbang ke..ada poket doraemon ke..ada magic ke yang boleh bawak aku balik umah tiap-tiap hari..hish! gila! hahahahaha~~takpe..don't worry..kerja kan satu ibadah..eceh..think positive..i think i'm the lucky one sebab dapat kerja office hour..weekend cuti..pubic holidays dapat cuti..thank God! Alhamdulillah~ anyway..aku usahakan jugak balik Ipoh every weekend..heeeeee~~ pasti boleh! yeaaahh~

Tuesday, October 13, 2009

cOnvo! cOnVo! weeeeee~



Owh..that was on 10 oct 2009..heeeeeeeee..pejam celik pejam celik dah abes 3 tahun..dah grad pun aku..pasni kena thinking about kerja..hish! anyway..thanx so very much my beloved family sebab bagi bungaan yang cute siap ada bear2..bungaan purple yang cute tu jugak..lagi skaf arabic style yang cute..semua cute la..hahahahaha~~thanks alot..sayang kamu semua~~~

HaPPy BirThdaY oMMa~~~




huuuuuu..i'm so sorry dearie Buyi..we celebrated it without u..awak kat kL..saya and JJ bought a surprise blueberry cake mau sambut omma punya birthday and anniversary..sambut kat USM lak tu..heeeeeee~~later on kita buat lagi ye..sorry Buyi..nak post cake kat awak pun..dah abes saya makan..heeeeeeeee..ampun! Omma..happy birthday..and happy anniversary to u too, ayah..Love u both!!heeeeeeeee~~


Monday, September 28, 2009

RaYa moDe~


Penatnya beraya..serious! tak pernah sepenat tahun ni..sampai hari ni pun tak stay kat rumah..berjalan je..heeeeeeeeee~tapi tahun ni punya raya best walaupun tak semeriah last year..emm..dapat buat gathering, dapat tengok anak cousin..little baby, Engku Mohd Qaid Fakhrullah Bin Engku Mohd Khairul Anuar..betul ke spelling camni? hantam je la labu..heeeeeee~..emm..apa lagi..dapat jumpa cousins sebab ramai yang balik Ipoh..dapat hantar cousin nak ke UK..hantar KLIA je la..gosh! aku siap usha students nak pergi Cairo..cutenya mereka! aku nose bleeding..and hari tu memang the tiring day dowh! dan raya tahun ni pun still dapat duit raya agak banyak..hahahahaha~ aku muda lagi..heeeeee~ raya tahun ni jugak beli baju raya last minute pasal baju raya yang ditempah tidak la siap..terpaksa pakai baju kurung kain cotton berwarna kuning itu..tapi still nampak cute kan?? hahahahahaha~ raya tahun ni kurang dapat raya wish dari malay friends..non-malays berlambak bagi wish..why? saya pun tak faham! takpe la..tak marah pun! and just like raya yang lepas..soalan favorite yang akan di tanya..dah ada BF? bila nak kahwin? ada plak yang message kat Facebook suruh aku contact dorang kalo aku nak kahwin..bila aku cakap aku solo lagi..dorang cakap tak semestinya aku tak kahwin awal..pastu ada yang buat lawak hapa tah cakap aku akan kahwin tahun depan..tu ramalan hapa aku pun tatau..hahahahahaha..saja mau kasik aku gelak guling-guling la..hishh! kalau ada jodoh tak ke mana..ye tak?? hahahahahaha..aku rasa dah lebih 40 kali orang cakap aku kahwen cepat..maka aku aminkan je la...aminnnnnnnnnn~ hahahahahahaha~ dah la..maU rest..sakit kaki sebab banyak berjalan..uhuuuuuuu~

Monday, September 14, 2009

JaLan-JaLan cari PasaL!

Fuhhh! penat jalan-jalan..dating dengan Buyi..seronok shopping raya..heeeeee..kesian Jaja tak dapat ikut eh..takpe..nanti kita pulak dating ye..Eeeeeeeeeeee...ada panda eyes la..rasa tak hensem! tu la..sleep-sleep lama sangat..haiyeeee~~ dekat nak raya dah kan? hishh! missing those moments kat college dulu..sahur sama-sama..buka puasa sama-sama..balik raya sama-sama..sambut raya sama-sama..rindunya! as time goes by..banyak benda lagi yg akan datang..the pleasant and unpleasant things..tapi kan..*mau lari topic*..sebenci-benci mana pun aku kat orang tu..yet still aku akan teringat the pleasant moments with those people than the unpleasant ones..emm..note to myself: lepas ni jangan bagi orang pijak kepala aku! aku harus kuat deh! yup..aku tak mau dah..banyak sangat experiences yang scaring..tapi takpe..aku maafkan kesalahan 'orang-orang itu'..biar Tuhan saja yang balas 'jasa baik' dorang..Aminnnnnnnnn~ and just like what others say..forgive and forget..memang aku akan terus forget..aku mau say tata to orang-orang yang used-to-be-my-friends..parents aku..family aku cakap..jangan berkawan dengan orang yang suka take advantage..suka manipulate kita..sebab at the end..kita yang rugi..macam aku la..memang aku rasa rugi sangat sebab tak kenal banyak orang yang aku rapat sekarang dari awal dulu..emm..life kan bittersweet..Allah turunkan musibah untuk kita beringat..untuk mendapat sesuatu yang baik itu memang susah..sebab tu Allah suruh kita berusaha, jangan give up..jangan nanti kita yang rugi kan? note to myself lagi: don't give up!..i'm so lucky..sangat-sangat lucky! sebab no matter what happens, aku still ada family and friends yang akan support and will stay by my side..may Allah bless them all~~~

Tuesday, September 8, 2009

hishh! macam mana ni..on Monday i was so busy painting my room sampai get sick..Selasa busy tido, online, kemas rumah dan tengah having asthma symptoms..on Wed mau hangout with mom and Wanda..Thursday??..emmm..maybe free..i'm going to pick up my sis at Medan Gopeng on Friday..weekends always busy!..emm..my buddy, Shankar ajak lepak..hishh! mau pergi tapi takde masa..hari Khamis aku rasa boleh kot..i wish i could make it! kesian pulak kat mamat sorang tu kalau tak jadi..beria ajak dari last week..aiseh! how come la..amma appa..hishh!! saya cuba ye..kalau la tak boleh..emm..i should think of any rational-good-reasons if i couldn't make it!..nak buat macam mana..emm..gwe buntu deh! hishh! pantang mengalah..gwe cuba! pasti cuba~~

Wednesday, September 2, 2009

Aimez-mOi si Vous OseZ~

Des yeux qui font baisser les miens,
Un rire qui se perd sur sa bouche—
Voilà le portrait sans retouche
De l’homme auquel j’appartiens..
Quand il me prend dans ses bras,
Il me parle tout bas,
Je vois la vie en rose..
Il me dit des mots d’amour,
Des mots de tous les jours,
Et ça me fait quelque chose..
Il est entré dans mon cœur,
Une part de bonheur
Dont je connais la cause...
C’est lui pour moi,
Moi pour lui dans la vie,
Il me l’a dit, l’a juré pour la vie..
Et dès que je l’aperçois,
Alors je sens en moi..Mon cœur qui bat..
Bonjour! eceh!..that's my favorite song la..yup! who says i can't understand French..hahahaha..lagu itu bertitle La Vie En Rose by Édith Piaf..find it translation..sangat sweet! lagu tu jadi theme song for the movie Jeux d'enfants..meaning children's game..emm..aku terjumpa this movie in the net..the story sangat-sangat sweet..but tidak sesuai untuk tontonan kanak-kanak riang..sebabnya got lots of bad words..heeeeee..tidak sesuai! tapi movie ni best..serious! sampai aku addicted to French language..hahahahaha..lagu kat atas tu aku pasang banyak kali sambil refer to the lyric in French..boleh buat tongue twister..heeeee~ the little boy kat dalam movie tu sangat la cute..pandai acting pulak tu..bila dah besar jadi hensem..hahahahaha..okep..control! control! back to the story..emm..aku rasa memang betul la quote: Life is like a game..ahhh..tengok movie ni nanti you get what i meant..emm..i've got something to say in French..betul-betul punya..nak faham translate sendiri ye..hahahahaha..jap..inhale..exhale..fuhh~ tepu oxygen dalam body cells aku..hahahahaha~ okep..1 2..start..aimez-moi si vous osez.. parce que je vous aime vraiment! je ne sais pas vraiment quand il a commencé..veuillez ne pas me laisser..j'ai peur de vous perdre! vous êtes toujours mon ami .. pour toujours! emm..hambik kau! eh..don't get me wrong..tak!tak! aku tak cakap bad words pun..maki hamun orang pun tak..tu bukan lyric lagu..bukan dialog film..tu la cari the translation ye..heeeee~ layan itu movie..aku mau catch up on some movies..
merci! thanks! au revoir~ tata~~

Tuesday, September 1, 2009

hishh..susah mau cakap!


Hatiku hancur mengenang dikau..

Berkeping-keping jadinya..

Kini air mata jatuh bercucuran..

Tiada lagi harapan..

Tiada seindah waktu itu

Dunia berseri-seri..

Malam bagai siang..seterang hatiku..

Penuh harapan...padamu..


hahahahahaha..tetiba teringat lagu ni..Layu sebelum berkembang by Broery Marantika..siapa yang tak pernah dengar memang rugi la..lagu ni best! time kat college aku suka sangat la nyanyi lagu ni kuat-kuat kat dalam toilet..hahahaha..pastu kawan-kawan kat sana cakap aku ni klasik sangat..sengal! helleh..pastu suruh jugak aku nyanyi lagu ni depan dorang..tau la suara aku lagi sedap dari Mariah Carey kan..malu-malu mau puji pulak..hahahahaha~~ okep..cut the crap! tak payah merepek..emm..ni yang payah ni..tetiba mau jadi serious kan..hishh..malu la pulak..nasib baik orang lain tak nampak aku yang tersipu-sipu malu ni..hishh..geli je!..emm..aku tetiba mengalami satu syndrome..eceh! yang aku rasa inche doc pun tatau mau diagnose apa..well..apa yang aku rasa ni kalau mau refer to dictionary pun..yet still i didn't find the best word to describe it..emm..macam mana tu?? entah la..hahahahaha..okep..kalau la kat my family, relatives, my buddies: Syima, Arul, Shankar, Shakti, Khai Hafiz, Kuan Poh, Jason, Jia Xian, Kiang Lek, Vinoth..and those gang aku yang lain..senang-senang je aku boleh say love you, miss you, hunny bunny, sugar pie, sweetheart, darling, sayang..all that..emm..tapi to this one person..yang bukan my family and not my buddy..masyaallah! susahnya aku nak cakap semua benda tu..kenapa? tetiba je terkedu dan kelu..hishh..pastu kan..lately..aku banyak thinking of that person la..emm..aku tatau kot that person mau psychokan aku ke hapa..dah spells something yang buat aku teringat kat dia ke..hish! apa aku ni..nauzubillah! kawan-kawan aku semua baik-baik except yang used to be my friend a.k.a my enemy je yang buat jahat kat aku..haiyee~ apakah ini? aku rasa la kan..kalau aku reveal benda ni kat orang tu sah-sah dia gelak guling-guling..hishh..aku yang malu! takpun..if that person read this..aku rasa dia pun tatau aku cakap pasal dia..boleh tak lepas baca ni forgive me and forget? aku pun tatau apakebendanya ini tapi aku agak malu la jugak..sampai rasa mau menyorok kat bawah katil! takpe..control! relax! jangan panic! yang penting this ain't a dangerous disease..bukannya cancer ke hapa..takpe..takpe..keep smiLing..heeeeee~~ okep..aku lari dulu..tata~~

Sunday, August 30, 2009

haaaaaa..tau pun call! boleh pulak buat jokes eh..whatever! dengan baiknya aku cakap..your apology is accepted! mana la aku tau dia ada final exams..tu la lain kali buat la lagi..kan aku dah membebel..luckily you're my buddy la dey..kalau tak memang la aku terus hantar ko pergi Zimbabwe..haihhh~~

aKu sket Lagi maU dapaT HyperTension!

hishh..hishhh..geram! tension! rasa mau campak itu orang dalam Sungai Amazon for real! dah la sombong..hishh..dengan aku pun mau sombong..nanti cari aku jugak..haiyee..dah la send message tak berjawab..YM pun tak response..entah merajuk hapa entah..hishh..pergi la masuk gua..merajuk la ko sorang-sorang ye, my beloved buddy..aku dah fed up! malas mau layan..kat India sana tu boleh pulak contact aku..belum sempat masuk waktu subuh reti pulak nak call..dah balik sini sombong dengan aku..takpe! takpe! lepas ni tak payah cakap aku banyak membebel..dah ko tu suka sangat kasik blood pressure aku naik..nasib baik tak hypertension..hishh..tu la..dah study banyak sangat sampai lupa buddy sendirik..hallaa..aku tau la medic punya subjects tough..tapi takkan la lupa kat aku..uhuuuuuuuu..time ni aku betul-betul merajuk dengan ko my buddy..emm..tak mau cakap dengan ko!

Saturday, August 29, 2009

hishh..hishh..hishhh!

Hishhh..runsing la macam ni..diam-diam! lari-lari! keep hiding! mau main sorok-sorok dengan aku ke hapa? apa masalahnya..aku pun tatau..cuba say something yang aku boleh faham..dengan menggunakan bahasa yang aku faham..not Zulu language..bahasa Iban ke..Sudan ke..not body language ye..bahasa isyarat pun jangan! tu sah-sah aku hantar pergi Zimbabwe..kawan la ko dengan orang sana..hishh..susah sangat ke mau buka itu mulut..aku tak reti dan memang tatau how to read people's mind..kalau la aku ada super power itu..hishhh..kalau nak merajuk..sorry aku tak reti mau pujuk! kalau marah kat aku..bagi tau je la..mintak sorry kalau aku buat salah..kalau tengah sedih..haiyee..let's share it! aku mana tau kalau tak bagitau..kalau sakit sekali pun..tak salah mau share..sharing is caring what! hishh..susah la macam ni..serious aku tak reti mau buat apa..aiseh..tolong la beb!

Tuesday, August 25, 2009

LeT's HeLp tHeM!




aku terjumpa satu website..www.muslimhiphop.com..bila aku tengah busy seeking lagu..nak cari lagu hard rock terjumpa pulak website tu..hahahaha..boleh pulak ye..ada eh..nasheed hiphop version orang western..tatau pun..aku tak dengar nasyid la..yup! betul! tapi lagu-lagu kat muslimhiphop not bad la..sami yusuf, mecca2medina dan banyak la lagi..pergi dengar sendiri..hahahahaha..pastu ada link pasal mereka-mereka di atas..berair mata aku tengok..kesian kan mereka..people are suffering all over the world..Pakistan, Palestine, Africa, Chechnya..dengan tak cukup makan..takde tempat tinggal..no family, no relatives..berpenyakit..non-stop war..they suffer alot! dengan sedekahkan seringgit dua..takde effect pun kat kita..but it would change their lives! aku benci la orang yang sombong, ego, show off dengan harta benda dorang..sorry to say la..duit bukan boleh bawak pergi bila mati pun..tapi betul hapa..orang buta kat tepi jalan tu..ada orang nak bagi sedekah..lalu pastu buat-buat tak nampak je..aku selalu lalu kat jejantas kat Kota Raya on my way to Pudu..selalu nampak sorang makcik chinese look alike tapi dia malay, bertudung, berbaju kurung dan buta duduk mintak sedekah kat tengah-tengah jejantas tu..tak kira la hujan ke, tengah hari panas ke..nak dekat maghrib pun dia still duduk situ sorang-sorang..tatau la siapa yang bawak dia kat situ..kesian la weyhh..kalau ada seringgit pun dalam poket sure rezeki tu aku bagi kat dia..bukan mau cakap hati aku sangat baik..tak pun! banyak je buat jahat..tapi atas dasar sesama muslim dan dia pun tak berkemampuan aku sedekah la..tak salah pun kan..pernah sekali ada sorang minah Indon kot..dengan pakai baby T, jeans skinny, free haired..lalu depan makcik tu..pastu dia patah balik sebab mau bagi sedekah kat itu makcik..baik kan dia? emm..betul la don't judge a book by its cover! seriously aku tak expect pun minah tu bagi sedekah kat makcik tu dengan gaya dia macam tu..hahahaha..jahatnya aku..diakui my bad! dah la..tak mau melalut..penat type benda out of topic..hahahaha..cut the crap! apa-apa pun..do good, be good..Insyaallah you'll be rewarded..God is great! may Allah bless~~


Monday, August 24, 2009

BiLa-aKu-TaTau-Mau-BuaT-aPa!

sejuk! sejuk! sejuk! hahahahahaha..sedang hujan di Ipoh ..dari petang sampai la tengah malam ni tak berhenti lagi..emm..minum hot nescafe..siap tarik selimut..guling-guling atas katil..owh, heaven! hahahahahaha..jap lagi sure aku terlelap..pantang nampak bantal..heee..bosan la..mau buat apa ye..jap aku cari article best yang nak paste kat sini..emm..yeahhh..i've found one..whoaa..2 thumbs up for this one! baca slowly-slowly dan faham the moral of the story..sangat banyak! heeee~

What will matter by Michael Josephson :

Some day it will all come to an end..

There will be no more sunrises, no more minutes, hours or days..
All the things you collected, whether treasured or forgotten, will pass to someone else..


Your wealth, fame and temporal power will shrivel to irrelevance..
It will not matter what you owned or what you were owed..

Your grudges, resentments, frustrations and jealousies will finally disappear..
So, too, your hopes, ambitions, plans and to-do lists will expire..

The wins and losses that once seemed so important will fade away..
It won't matter where you came from or what side of the tracks you lived on at the end..

It won't matter whether you were beautiful or brilliant..
Even your gender and skin color will be irrelevant..

So what will matter?
How will the value of your days be measured?


What will matter is not what you bought, but what you built..
Not what you got, but what you gave..

What will matter is not your success, but your significance..
What will matter is not what you learned, but what you taught..

What will matter is every act of integrity, compassion, courage or sacrifice that enriched, empowered or encouraged others to emulate your example..

What will matter is not your competence, but your character..
Not how many people you knew, but how many will feel a lasting loss when you're gone..

What will matter is not your memories, but the memories of those who loved you..
What will matter is how long you will be remembered, by whom and for what..

Living a life that matters doesn't happen by accident..
It's not a matter of circumstance but of choice..
Choose to live a life that matters!


Saturday, August 22, 2009

I HaVe a MonsTer cRusH On yOu!

I have a monster crush on you,
A super-dinosaur!
It sits upon my chest and throat..
And yet I beg for more..
When you're away I miss you so..
My heart is full of sand!
Yet when you're here..my stupid fear..
Won't let me touch your hand!
I cannot sleep, I cannot eat..
I'm so wrapped up in you.
My thoughts drift up, away from words..
And fade into the blue..
I know this crush is not your fault..the dinosaur is mine..
Yet if you could, please rescue me..
And put your arms around me, and hold me, and say you love me, and..
Oh! God! Would that be good!

aku suka la poem ni..funny! hahahahahaha..terjumpa kat mana entah..hahahahaha..kalau la ada symptoms macam kat atas tu kan..whooaaaaaaaaa..maybe crush kot! aku susah sket la benda-benda macam ni..yang dulu-dulu dah forgive and totally forget! haiyee..wait and see je la..emm..aku ada noticed one person ni..orang tu never say anything walaupun the way he acted towards me buat aku sangat curious..wahh..jujurnya aku sampai post benda macam ni kat blog..hahahaha..betul hapa..aku kan tak faham kalau orang tak straight to the point..kadang-kadang aku rasa orang suka..kadang-kadang aku rasa orang benci..aku just tunggu dia reveal..kalau nak cakap, cakap! tak mau cakap sudah..apa susah kan..kan??..apa-apa pun dia kawan yang baik..best berkawan dengan orang yang suka-suki-happy-happy! aku takkan benci and hilang kawan sebab benda-benda silly things like crush ke..love ke..benda-benda alah macam tu la..yeahhh..whatever it is..friendship remains forever! hooyahhh..saya sangat sayang kawan saya..heeeee~~

Friday, August 21, 2009

HoLy RaMaDhaN~~

::The Fast of Holy Ramadhan::
In the name of Allah, most Gracious, most Compassionate..
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى الَّذِينَ مِن قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ
"O who believe, fasting is decreed for you as it was decreed for those before you; perchance you will guard yourselves." (2:183)

Anas (r) said that when the month of Ramadhan came, the Prophet (s) said: "Glory to Allah! What are you facing now! What is coming ahead!" `Umar ibn al-Khattab (r) said: "My father's life for you, and my mother's! O Prophet of Allah, what is it? Did you receive revelation, or is an enemy coming?" He replied: "No, but the month of Ramadhan has come, in which Allah forgives all the people of this Community." He also said: "If Allah's servants knew what Ramadan was, they would have wished it lasted for the whole year."

The month of Ramadhan in which was revealed the Qur'an is a time of tremendous blessings and the gate of repentance and return to Allah.

The Prophet (s) also said: "The month of Ramadan has come to you, a blessed month for the duration of which Allah has prescribed fasting for you. In it the gates of the heaven are open and the gates of Jahannam are shut." Another version adds: "And devils are put in chains."

The Prophet (s) named fasting "the poor-tax of the body" (zakat al-jasad) and he named it "a shield" (al-siyamu junnah) and also "half of restraint" (al-sabru nisfu al-sawm), and he named restraint "pure light" (al-sabru diya'). When asked who were the wanderers in the verse:

Those that turn to Allah in repentance;
that serve Him, and praise Him;
that wander in devotion to His cause (al-sa'ihun);
that bow down and prostrate themselves in prayer;
that enjoin good and forbid evil;
and observe the limits set by Allah
--these do rejoice!
So proclaim the glad tidings to the believers. (9:112)

The Prophet (s) said: "The wanderers in the cause of Allah (al-sa'ihun) are those who fast" (hum al-sa'imun). Thus a true dervish fasts, and many of the great shaykhs said that the path consists in hunger. The Prophet (s) also said: "There is no conceit in fasting."

The month of Ramadhan is a tremendous witness on the Day of the judgment, and the Prophet (s) said: "I declare myself clear of them whose detractor is Ramadhan." It brings immense rewards as he said: "Those who fast the month of Ramadan believing (in Allah and his Messenger) and seeking a reward, all their past sins are forgiven." Another version adds: "and pray (the voluntary night-prayer) in it" and in the end: "he comes out of his sins as on the day his mother gave birth to him."

According to the Companion `Ubadah ibn al-Samit the Prophet (s) used to say upon entering this month:

Allahumma sallimnee li ramadhana wa sallim ramadhanawa sallimhu minnee mutaqabbilan.

"O Allah, greet and save me for Ramadhan; greet and save Ramadhan; greet and save Ramadan on my behalf, and grant me its acceptance.."
This article was written by Dr. Gibril Haddad..terjumpa tengah layan facebook..heee..nice article right?? that's why i love fasting month..aku sangat rindukan time berpuasa di college..boleh berbuka puasa ramai-ramai dengan kawan-kawan..and going to bazaar ramadhan sama-sama..pagi-pagi kejutkan orang bangun sahur..eh, tak! orang kejutkan aku bangun..aku kan liat bangun tido! hahahahahaha~~ missing those moments..sekarang boleh berbuka puasa dengan family terchenta..heeeeeeee..sangat suka jugak..anyway apa yang penting..do good and be good..Insyaallah you'll be rewarded! let's welcome Ramadhan..may ALLAH bless~~

Wednesday, August 19, 2009

wHaf iF..

aku baru habis baca satu novel..a story about life after marriage..betul ke..if we found the one we loved..automatically..not really automatically la kan..slowly-slowly la kita akan berubah..from bad to good?? or maybe vice versa?? ye ke?? is it true? kalau la..what if i won't changed after i get married?? aku ni dah la ada banyak perangai pelik-pelik + buruk + immature + susah orang mau faham..sah-sah kena reject dengan mak mertua..ishh..payah betul la..takkan la aku mau jadi hipocrito..tak mau aku..i am what i am..aku-suka-apa-yang-aku-suka-aku-peduli-hapa..i love because i love! hahahaha~~
aku degil!
aku suka gelak-gelak, jerit-jerit, suka-suki sana sini!
aku suka tido dan tak suka orang kacau aku tido!
aku suka makan benda pelik : half-cooked, sushi, roti, biskut, donut
dari makan nasi!
aku addicted to nescafe..kadang-kadang aku insomnia..hahahahaha~
aku malas tapi tak suka tengok barang bersepah! tak suka orang selekeh!
aku reti masak tapi tak la pandai sangat..emm..boleh tahan apa..sedap la
jugak aku masak..hahahahaha~~
aku cepat kecik hati..emm..betul ni!
aku cepat bosan kalau stay dengan orang yang diam and serious..no fun lorr!
aku tak suka orang berlagak, ego, pandang orang down! sorry to say..aku benci!
aku tak suka marah..dan kalau tengah marah memang aku tak pandang orang lain dah..prefer to keep my mouth shuts and stay alone! so jangan ada yang terasa la ye..heeeee~ aku cepat cool down..no need to worry~~
aku tak romantik, tak suka jiwang dan tak reti nak berkasih dan sayang..but i prefer orang yang romantik and sweet..kena la kontra kan..hahahaha~~
aku tak suka orang yang tak serious time aku tengah serious..rasa mau campak itu orang kat sungai Amazon..haiyee~~
aku tak reti pujuk orang..orang nak merajuk, hangin ke hapa..seriously aku memang tatau mau buat apa! biar orang tu cool down sendiri..hahahaha..macam kejam je aku kan? weyhh..aku kinda loving and caring jugak apa..i'll try my best buat orang-orang yang aku sayang happy-suka-suki..heeeeeeeee~~
aku blur, blank..kurang faham bahasa tersirat tersurat..memang slow tahap tak hengat la..hahahaha..aku memang tak reti! takkan nak refer kamus dewan bahasa dan pustaka pulak..so cakap la straight to the point..kalau tak suka cakap tak suka..kalau suka cakap la suka..kan senang! hahahahahaha~ aku suka orang yang outspoken tapi bukan in sarcastically way la kan..tu memang nak kena sepak sampai zimbabwe! cit!
aku kan..hahahahaha..sentimental la beb! hahahahaha..tak boleh tengok orang tua menangis..tengok war victims ke..lagi satu kalau tengok lelaki menangis..my eyes tears start pouring down..hahahahaha..terharu..sayuuu~~
aku kuat membebel..so jangan try nak berargue dengan aku kalau tak mau dengar aku bebel..hahahahaha~~ kalau aku cakap tak suka jangan la buat..kan dah kena bebel.. padan muka! rasakan! hahahahahahahahaha~~ [evil laugh!]~

orang-orang yang tahan dengan perangai aku tu la yang aku sayang banget! hahahahaha..senang kan nak faham orang..tapi bukan semua orang boleh faham kita..just wait and see la apa yang akan jadi nanti..kot la lepas ni aku jadi ala-ala perempuan melayu terakhir ke..sopan santun gitu..ishh..macam geli je..hahahaha..aku doakan nanti-nanti dapat mak mertua yang baik dan husband yang sangat-sangat-sangat baik..heee..aminnnnnnn~~ cepat aminkan untuk aku..okep..good! good! hahahahaha~~

Sunday, August 16, 2009

what-a-tiring-day!

Ayoyo amma appa~ my kaki so sakit..my arms also sakit..whatelse..oh yeahh..i started off coughing and sneezing banyak kali dan dah guna banyak tissues..semalam penat kemas and cleaned up (but not really clean la kan..haiyee~~) my rumah sewa..what can i say..i was really tired! and still tired! lepas tu tried to naik bas konon-konon la kan mau practise pergi ke PPUM..dah la tunggu punya lama baru nampak bus..tunggu kat bus stop tengah-tengah panas terik sampai aku severe sweating..haiyee~ naik la bas rapid U76 mati-mati aku ingat lalu kat area hospital..malangnya terusnya bawak aku pergi KL..aku sesat! damn it! nasib baik ada Wa..kitorang cuak sebab tak pernah lalu jalan kat situ..pastu kitorang decided to stop at KL sentral je la..jejak kaki je kat KL sentral..punya la ramai manusia..i was so tensed up..pastu kena menghadap ramai orang..jalan tolak-tolak, kena langgar, orang batuk flu sana sini..dah la aku tak prepare mask..seriously i'm getting sick! rasa nak vomit pun ada! aku lari-lari cari milo iced pasal hypo..heeee~ lepas Wa said tata and hugged, aku terus naik tren pergi station U..then baru family datang ambik..but seriously rasa mau marah sebab jalan-tapi-sesat-jalan..ni aku tak tau bas mana satu kena naik pergi PPUM..Ajis cakap U66 dengan metro 98..tapi tak nampak dua bas tu lalu..maybe kitorang salah timing kot..takpe la..nanti cuba try test lagi..jangan give up! emm..kan best kalau ada orang tolong massage kakiku ini..hahahahaha..hallaa..mau suruh siapa ni..kakiku sakit lagi~~

Friday, August 14, 2009

saYa.minTak.sOrrY! aMpunKan.saYa!

Dear my beloved friends ( aku tau ramai yang rajin view blog aku even tak jadi follower..takpe aku tak marah lorr..heeeee~)..

aku just mau mintak sorry sangat-sangat kalau la ada terbuat anyone of you terasa ke..kecik hati ke..
aku pun not sure apa sebabnya..aku rasa ada few people jugak yang ada withdrawal symptoms..
yup..aku tau korang busy dengan kerja, studies, assignments, exams..what-so-ever!
aku terima alasan-alasan itu..tapi kalau la (kalau la!) ada yang terasa..i really am sorry!
kadang-kadang aku jadi gila-gila dan tatau apa yang aku cakap, tulis dan buat..
tu pasal la ada banyak melalut-kalut-karut-marut tu..dah ting tong macam tu jadinya..
so..mintak sorry ya..ampunkan saya ye~~~
jangan simpan dalam hati..simpan kat peti sejuk pun jangan..freezing! heeeeeeee~~

TidaK kenaL maKa TidaK cHenTa~


Siapakah saya?? apakah? bagaimanakah? kenapakah? hahahahahhaha~~ well..i am what i am..kalau orang nampak aku baik maka aku baik la..kalau orang nampak aku jahat maka aku jahat la..kalau orang nampak aku baik dan jahat..it's good la..i'm not perfect maa..that's why orang dulu-dulu cakap..kalau tak kenal maka tak chenta..ye ke?? habis yang tak kenal aku tak boleh berchenta la?? like that arr..aiyoo..whatever la..hahahahahahhaha~~aku.suka.apa.yang.aku.suka.so.suka.hati.la.aku.mau.suka.apa.
awak.kesah.hapa?.ishh.saya.tak.kesah.pun..hahahahhaha~~
aku suka Ipoh!..there are so many reasons why i do LOVE Ipoh so damn much..sebabnya aku dilahirkan kat Hospital Besar Ipoh..aku membesar di Ipoh..aku bersekolah kat Ipoh..i got many friends in Ipoh..Ipoh ada banyak lengchai (yeah..it's true! kenapa tak percaya??hahahahahaha~~)..ada banyak port yang best for lepak kat Ipoh..Ipoh got lots of fantastic foods (which are easy to get and cheap! anywhere! everywhere! aku pergi pasar malam kat PJ tu tak pernah jumpa lontong, bubur lambuk, kuih talam ke..banyak jenis kuih la takde..entahapahapa!)..and the most important things is..orang Ipoh tak sombong lorr..heeeeeeeee~~
aku suka musics! suka dengar lagu rock..boleh la headbanging!heeee..time tengah tension elok sangat la kalau pasang full volume lagu hardrock..boleh kasi pecah aku punya gegendang telinga, cochlea and eustachian tube..hahahahaha~~emm..rock lama-lama wa tak minat la beb..aiseh..aku suka dengar bunyi gitar, violin, piano sounds..classical musics ni aku suka la..macam sentimental la pulak..memang aku sentimental pun..jiwang NO-NO! hahahahaha~~ apa lagi..yup..aku suka dengar lagu-lagu korea..even kadang-kadang tatau apa la dorang melalak tapi lagu dorang catchy..yang nyanyi tu pun cute, hensem..tu yang lagi best tu..hahahahaha~~ saya suka tengok korean movies and series jugak! kenapa ya orang korea sangat cute?? selalu buat aku palpitation! ngahahahahahaha~~
aku suka arts! aku suka paintings..drawing tak la reti sangat..my mom pandai drawing lorr..aku prefer mendecorate things la..apa punya bahasa aku guna ni..like make small cards..buat bookmarks ke..aku paling ingat time buat dissecting masa form 6 dulu..biology class punya assignment la..kitorang kena kumpul semua insects ikut species and group menatang tu la..kena cari more than 25 species of insects..dah la second day kitorang dapat assignment tu kitorang kena dissect lipas! gila! gila! aku dah la takut benda alah tu..yang haru classmates aku bawak punya la banyak lipas letak dalam botol..kerja aku tak habis-habis jerit je la..hahahahaha..yek!geli aku! tapi agak sadis jugak..we'd killed those insects..bukan lipas je..bugs, butterfiles, belalang dan banyak lagi la..group aku dah la takde lelaki..just 4 of us..aku, Arul, Farhana and Hidayah..kitorang beli je kat Cameron Highland..tapi punya la mahal..hampir ratus ringgit la..ada yang Arul tangkap dan dissect sendirik..itu ex-headgirl sangat berani lorr! aku awal-awal lagi cakap tak mau, aku takut! so kerja aku decorate frame yang guna polystyrene dan susun la those insects ikut species dia..siap pakai plastic..tak mau pegang barehands..eeeeuuw! dah siap frame yang aku buat tu..waaaaaaaaaaaa..sangat chantek..hahahahahaha..puji diri sendirik pulak..ye la..penat woo..siap kat frame ada ladybugs aku buat sendirik lagi..banyak aku kena tampal-tampal..my cikgu pun puji tau..hahahahaha..sangat sayang frame tu..tapi kena sedekahkan jugak kat skool..uhuuuuuuuuuuuuu~~
aku suka minum nescafe! wooooo..aku sangat-sangat suka Ipoh white coffee..kaw-kaw! gila punya addict kat nescafe sampai aku immune..orang minum nescafe tak mengantuk kan? aku 5 minutes after taking nescafe sure terlelap..terbalik pulak..hahahahhahaha~~ tak nak bagi mengantuk kena la minum double dose..hahahahahaha..nasib baik aku nescafe addict bukannya drug addict..kalau tak haru~~
aku suka makan Indian food! ye..betul..not chinese food..memang aku tak tahan pedas..tapi best la Indian food..aku suka makan tosai masala, roti tissue, nan and tandoori, mee goreng mamak, curry, ladoo, masalode, vade, jalebi..hahahahaha..banyak la..kalau stay kat college aku rajin la pergi Pandi's..pastu pergi lepak kat the Steven's, Midvalley..sangat sedap..saya sangat suka~~
aku suka kucing! even ada asthmatic prob..hahahahahaha..sebab kucing cute, manja, dengar cakap, best nak bawak tido, best nak buli, boleh gigit-gigit..hahahahahaha~~ i love cats more than anyone else does!
aku suka baca novels! malay ke english..dua-dua pun layan..tapi jiwang-jiwang sangat aku kurang sket baca..hahahahaha..english novels..aku suka baca Judith Mcnaught's..sebab ada background era Victorian..halla yang pakai skirt kembang, pakai corset, naik kereta kuda, ada prince charming..macam tu la..hahahahahaha..of course la aku suka novels romance..sweet je..hahahaha..malay novels banyak jugak jiwang tapi layan jugak la..tang ada jiwang-jiwang tu aku skip..heeeeee..aku baca novel Hlovate, Aisya Sofea, Damya Hana..adik aku rajin la beli malay novels..aku tolong baca je..hahahahaha~~ suka la baca pasal crime, murder..benda psychology things ni suka la aku baca..heeeeeeee~
aku suka purple and black! kenapa entah orang cakap aku suka pink..haiyee..memang la barang banyak pinkish..dah benda tu chantek in pink..aku beli la..hahahahaha..tshirts aku banyak ada warna purple, hitam, putih, coklat, merah..tudung pakai hitam je la..ada gak la warna lain tapi jarang pakai..heeeeeeeeeeeeee~
aku suka hujan! tapi aku tak suka ribut taufan..hahahahaha..banjir pun tak..waktu hujan is the perfect time to sleep la..pasal tak boleh nak keluar rumah..tak suka aku jalan time hujan..baik tido!
aku suka kanak-kanak riang! hahahahahha..suka babies..mereka sangat comel..heeeee~~ emm..teringin mau ada anak kembar lorr..boy and girl..hahahahahaha..gila hapa tiba-tiba cakap mau beranak..kawen pun idak lagi..haiyee..aku kan ada keturunan kembar..kira ada chance la dapat anak twins hapa..emm..kalau la umur dorang panjang, sekarang aku ada 2 abang kembar..2 years older than me..sekarang bertiga jadi macam power puff girls..heeeeee~ power la sangat yew~~
aku suka lelaki yang baik! yup..from up to toe..sebab aku tak judge lelaki by their appearance..memang suka tengok lengchai tapi tak semestinya mereka itu baik kan..janji hati mau baik maa..yang lain-lain macam ada looks ke itu kira bonus lorr! aku bukannya picky sangat..heeeeeeeee~
aku suka berkawan dengan orang yang respect dan ikhlas mau berkawan dengan aku! boleh nampak la..sekali orang buat baik kat aku, 10 kali ganda aku buat baik kat orang tu..sekali orang buat jahat kat aku, jangan tanya kenapa aku tak teragak-agak nak tinggalkan kawan macam tu..bukan susah nak cari kawan..tapi kawan yang ada dengan kita bila susah dan senang..is hard to find! those kawan-kawan yang masih right here by my side..thanx alot! jasamu tetap ku kenang..hahahahahaha~~ bila aku cakap aku sayang korang..i really mean it! betul! heeeeeeeeee~~
and..aku suka..sayang..chenta my family! may Allah bless~~

Monday, August 10, 2009

i think about..HOLLAND!

Heeeeeeeeeeeeeeeeeeee~~kalau la aku boleh fly straight away to Holland sekarang ni..emm..siapa mau bawak aku pergi sana? siapakah?? ngahahahahahahaha~~ instead of teringin mau pergi Korea (sebab..of course la ada banyak lengchai..hahahahaha~~banyak tempat yang chantek jugak..ala-ala winter sonata gitu..uhuuuuuuuu..mau pergi sana!)..Japan (pun sebab..ada banyak lengchai jugak..hahahahaha..dan banyak tempat supa dupa cool and canggih..Japan kan produce banyak graduated engineer..heeeeee~)..aku mau pergi Holland jugak..what a romantic place! hahahahaha..romantic is not jiwang ye..don't get me wrong..hahahahaha..aku nak pergi tengok windmills sambil makan chocs dan memetik bunga tulip yang chantek itu dan berjalan-jalan pakai clogs dengan riang-rianya..heeeeeee..bukan mau berangan..ini one of my angan-angan..wish my dreams will come true la..start saving from now baru boleh terbang ke sana..ye..gambate! cayo! fighting!



Weeeeeeeeee~~ windmills!! i love it! i love it! hahahahaha..kat sini one of the romantic places over the world la..the best place kalau mau dating..jauhnya nak berdating..sampai ke Holland ye..hahahahahaha~~imagine me and you..i do..la la la la la..so happy together~~ (aku tak hafal la lyric lagu happy together ni..hahahaha)..chantek kan windmills?? these are the piece of arts..sama macam ferris wheel..benda berpusing-pusing ni suka la aku tengok..windmills ni chantek..aiyoo..suka laa~~


No! No! No! i-am-NOT-minah-bunga! hahahahaha..tapi aku suka bunga ni..TULIPS! sangat-sangat cute..yup, yang ada my favourite colour purple..lagi aku suka..heeeeee..aku ada baju kurung bunga tulip..aku sangat-sangat sayang itu baju walaupun aku tak suka pakai baju kurung..hahahahaha..boleh pulak ye..lagi..aku suka lavender sebab bunga tu colour purple jugak..ye ke purple?? macam biru je kan..hallaa..kira purple bluish la..hahahaha..whatever..janji aku suka!heeeee~


Ni la clogs..hallaa..macam terompah yang opah kita pakai tu la..hahahaha..cute right? oversized punya kaki kirim salam la nak pakai..hahahaha..tak sanggup kot aku mau pakai..clogs ni..just like kasut crocs kan?? emm..sangat cumel..aku nak 10 can arr??
mau simpan buat collection..ngahahahahaha~~

hahahahaha..lupa mau mention about chocolates..Holland pun banyak produce chocolate bars..truffles yang sangat sedap..aku pernah makan chocs dari sana..tak ingat siapa bagi..heeeee..memang sedap!! hallaa..kat sini pun ada jual..kat malls tu ada banyak..harga mahal sket la kot..tak kisah la chocs dari mana..semua aku suka..i love chocs soo soo much! weyhh..makan chocs boleh stabilkan certain hormones in the body tau..tengah tension elok la makan chocs..heee..but too much of eating chocs pun tak boleh jugak..banyak fat! fat! fat! and one of the side effects is diabetes! ni apa yang melalut bagi health education la plak..memang out of topic! haiyeeee~~emm..just think about..Holland!



























Wednesday, August 5, 2009

mY 99% perFecT gUy!


Err..agak-agaknya bila la Daniel Henney ni nak propose aku..penat aku tunggu..dah la stay jauh kat Korea tu..haiyeee..i'll go there and propose him karang baru tau..ngahahahaha..gila hapa! halla..kalau takat ada looks tapi hati tak baik buat apa la kan..kan..kan?? hish! susah mau cari my 99% perfect guy..remain 1% tu..secret! heh! well..setiap orang ada kebaikan dan keburukan..including me! kalau la perangai my guyfriends ni di tambah..di tolak..dikuasa duakan..emm..jadi la kot 80 % : 99 % perfect tu..confused? hahahaha..orang expert math je tau kira..ngahahaha..my buddy, Shankar..sangat straight-to-the-point..cakap memang takkan tapis-tapis punya..sometimes aku rasa dia ni patut kena campak kat sungai Amazon bagi ikan piranha dengan anaconda makan..hish! tak boleh! tak boleh! sayang kat buddy aku ni..dia tu la kalau tak comment aku satu hari tak sah..annoying je kadang-kadang! pernah kat skool dia tegur my skool uniform sangat jarang and he said in sarcastically way..guys sure like to look at me kalau keep on pakai uniform macam tu..ceh..malu aku beb! dia siap suruh aku tukar pakai kain cotton lagi..bising hapa entah..mana ada jarang pun..dia tu yang rabun lagi tak mau pakai specs sapa suruh..cit! kitorang sembang pun cakap agak harsh jugak la..tapi tak la sampai carut-marut..cacat, gila, perempuan tak guna, monyet, buffalo, kerusi, stupid, silly, moron..semua keluar la..kadang-kadang terasa jugak dengan dia tapi dia cakap..if you're not cacat, you shouldn't terasa la if i call you cacat..memang la tapi kalau orang lain dengar dia cakap macam tu sure dia kena campak betul-betul kat sungai Amazon tu..jenuh la my girlfriends suruh aku avoid mamat ni..what for?? dia sangat respect aku..dia treat aku like a girl, like a friend..sometimes aku rasa aku ni second GF dia..even he's loaded tapi tak pernah show off..dia top student kat Anderson but never forgot his buddy yang terkial-kial nak jawab math T ni..dia tak merungut pun nak call aku dari college dia kat India walaupun phone bills gila punya mahal nak bayar..dia akan share every little secrets dengan aku sampai his GF, Baldeep bengang tahap tak hengat dengan aku..bagi aku dia kawan yang sangat baik..i think he's sarcastically sweet la..2 thumbs up berkawan dengan ini orang! emm..one chinese guy ni..ehem!(name cannot reveal la..hee)..he's real sweet..but..too protective..aku memang tak suka la kena control..suka jugak bila dia sangat care bila aku fall sick..ngahahahaha~~siapa la tak suka kalau ada orang bersusah-payah pasal kita rite? si cina ni..pernah curi-curi keluar class..then drive pergi beli panadol sebab time tu aku sakit kepala tahap tak nampak orang sekeliling dah! aku rasa aku ada migrain la pasal sampai sekarang ada jugak la sakit kepala..entah! takut nak check..emm..dia akan tunggu tiap-tiap pagi kat depan pagar skool dan tolong angkatkan beg and text books aku yang berat berkilo tu..aku tak suruh pun dia buat camtu..well katanya..takyah mention la kat sini..hahahaha..banyak la lagi..okie next..haaaaa..aku pernah ada crush dengan Jia Xian..hahahaha..gila susah payah aku cover..tapi Vinoth ngan Shankar macam tau je..hahahaha..sampai sekarang aku tak mau ngaku..gila hapa..malu la! mamat ni pun baik..manja gitu..manja ye..bukan mengada! nak ngada-ngada pergi terjun laut..aku tak suka layan..heh! mamat ni suka sangat la kacau aku tido kat class..ambik pen main cucuk-cucuk pipi aku..ewahhh..sesuka hati dia je..pastu suka sangat goyang-goyang kerusi meja aku..memang dia tak suka aku tido pasal dia kata takde member nak bersembang..dia pun agak famous pasal dia athlete tennis wakil Perak la katakan..walaupun agak blush-blush bila jumpa dia tapi tercover la kot..ngahahahaha..forget it! cerita lama maa..Kiang Lek..emm..apa ye aku suka pasal dia..aku suka sebab dia pandai kot..dia suka bagi teka-teki pelik sampai berhari-hari aku pikir pun takkan dapat jawapan..hahaha..excellent punya teka-teki..dia pun suka drawing, arts..macam aku la suka arts, paintings semua..kira aku dengan dia ni kuat menconteng la..tapi dia punya tangan tak boleh duduk diam..entah ada syndrome apa entah..menggatal tak bertempat karang aku sepak je sampai Zimbabwe..pantang aku kalau laki pegang-pegang aku..kalau shakehands tu aku boleh terima lagi..nak lebih-lebih sah-sah kena backhand, sepak ngan penampar aku..hish! then..Khai Hafiz..dia suka dengar probs dan suka motivate aku..dia boleh manage masa bila mau serious, masa bila mau gelak ketawa tak sedar diri..dia kesah hapa kalau aku nak story pasal lengchai ke..terjumpa hot guys ke..suka je dia melayan aku...tu yang kitorang selalu merapu-melalut-out of topic tu..janji syok layan ini orang..yeahh..Anam..budak ni sangat pandai simpan rahsia..hahahaha..tengok pun tau..cakap pun cover-cover..tak boleh nak korek rahsia langsung..hahahaha..agak-agak alim jugak..ye ke Anam?? not really know you la..tapi my first impression..aku tengok dia baik..haa..first time dating dengan ini orang sangat best..bukan senang mau jumpa guys yang suka shopping..the best part, makan my favorite donuts kat Big Apple..thanx Anam..what-a-best-date-ever! siapa lagi ye..emm..inche Suhaiyl..hahaha..if you baca this don't senyum sampai berhari-hari ya..what i like about this guy is..hahahaha..dia suka gelak-sengih-senyum dan seangkatan dengannya..suka aku tengok orang happy-happy ni..senyum tu kan sweet! right? emm..dia suka sakat orang pastu gelak kuat-kuat..sama macam aku la suka gelak-gelak suka-suki sana-sini..hahahaha..thanx alot to him sebab dah plan baik punya pergi Genting hari tu..arigato! i had fun dan at least boleh release tension aku dengan kepala tengah berserabut dengan probs roommate yang tak jugak settle sampai ke sudah..penat menjerit gelak-gelak riang ria macam kanak-kanak ribena kan..naik ferris wheel tu memang was unforgettable moment la..gayat tapi best..aku sangat suka time tu..dan mau puji jugak la..hahahaha..i kinda like his tiny eyes..dah macam chinese look alike lorr..ngahahahaha..tak boleh puji lebih-lebih karang ada yang senyum 24/7..heeeee~~ budak nama Fitri..aku pernah posting dengan dia..rapat tak rapat sangat la..kadang-kadang ada jugak share probs..dia jenis yang tak lupa kawan and he's a good listener..tu yang aku nampak..rajin sangat bagi forwarded messages kat aku..tengah malam mau tido pun dapat message dari dia..hahahaha..sama jugak dengan college guys aku yang lain..dorang layan aku dengan sangat baik..i really appreciate it..suka la bila ada orang layan aku yang otak tak berapa nak betul ni..hahahahaha..yang penting..orang yang aku layan baik tu meaning aku suka berkawan dengan orang tu..emm..boleh tau kot kalau aku layan orang baik..macam caring pasal orang tu ke..suka kacau orang tu ke..weyhh..aku tak reti la nak tunjuk kasih dan sayang aku kat orang..memang failed! loving-loving jugak tapi NO-NO to jiwang yew..hahaha..yup, tak mustahil la mereka-mereka ini boleh jadi my 99% perfect guy..well..aku pun bukannya 100% perfect..mungkin tak sampai 50% pun..but i'll try my best la to be perfect..insyaallah~~

Tuesday, August 4, 2009

Dengan nama Tuhan yang maha pemurah lagi maha penyayang..
Bukankah Kami telah melapangkan dadamu?
Dan telah Kami ringankan bebanmu yang berat?
Yang membebankan tanggunganmu?
Dan Kami memuliakan sebutan namamu?
Maka sesungguhnya disamping kesukaran datanglah kesenangan..
sesungguhnya disamping kesukaran datanglah kesenangan..
Apabila engkau telah selesai (mengerjakan sesuatu amal soleh)
maka berusahalah (mengerjakan sesuatu amal soleh yang lain)..
Dan kepada Tuhanmu sahajalah engkau memohon..
and this the translation of surah Al-Inshirah ..ayat dari the ultimate life guidance, the Quran ni boleh bagi relief bila tengah susah hati sampai gigit jari, bila kepala tengah kusut serabut dengan probs, bila marah tak hengat dunia, bila datang the unpleasant and unexpected things macam durian runtuh, bila rasa sedih sampai tak reti nak luah kat siapa-siapa..by reading this ayat..sure segala kusut serabut insyaallah hilang..entah la..kadang-kadang bila tengah tension tahap tak hengat aku tau marah, jerit..bising..dah tak hengat nak bersyukur langsung..shame on me! dah sedih..tak reti aku nak pikir apa dah..that's why bila marah aku prefer diam..takut tercakap something yang boleh buat orang kecik hati..nak pujuk balik bukannya aku reti..dah hati aku made of kayu jati, batu konkrit..dah siap pasang norton anti-jiwang lagi..emm..entah hapa-hapa entah aku mengarut! aku rasa sekarang my body je in Ipoh but my mind going somewhere else..maybe dah sampai Zimbabwe..haiyee..kenapa ye rasa sangat susah hati?? rasa nak hentak kepala kat meja je..hish! apa entah aku ni..rasa tak puas hati pun ada..tatau nak describe what i really feel right now..yang penting aku tak terasa happy sampai nak melompat..bukan jugak sedih..marah lagi la tak..emm..maybe risau kot..rasa melancholic..uhuuuuuuuuu..rasa mau mengadu buat pillow talk pun aku tak reti pasal aku pun tak sure..dah! dah! think of happiness!! rasa mau makan choc bars banyak-banyak..boleh bagi hormon stabil sket..okie Bitbit..stop thinking about that and throw it into dustbin! emm..boleh ke?? orait..cuba try test la..hallaaa..duduk sorang-sorang ni failed la kalau tak emo..hishh..apsal la susah sangat..takpe..takpe..layan lagu rock leh headbanging kasik semua yang tepu dalam otak tu kuar..kira probkiller jugak la..yup!pasti boleh! NO, no way..but yes way! Allah always by my side~~~

Monday, August 3, 2009

mY deaR aYaH....


Happy Birthday, Ayah!!heeeeeee..already 56 years-old huh! but u stiLL look great..
your beloved daughters look great too..heeeeeeeee..like father, daughter la..
anyway..mintak sorry! the birthday gift kena postponed..heeee..kena tunggu la yew..
WE LOVE YOU..may ALLAH bless you~~~

Wednesday, July 29, 2009

DaNNy BoY aNd LittLe KaKa~~

KaKa


DaNNy

Kalau rasa palpitation..makan tak lalu..tidur tak lena..tu signs and symptoms of missing someone ke??haiyee..macam jiwang je..whatever la kan..heeeeee~~ Tapi aku rindukan mereka..tapi tak la sampai palpitation..makan tidur pun over the limit je..ngahahahahaha~~Yup..missing my little cousins yang chomeL dan naughty tu..Danny and Kaka..heeeeeee~ see.. Like cousins, like cousins la..cute kan kami..ngahahahahaha..statement tak leh blah..ngahahahahaha..tapi memang betul pun kan??hahahahahha~~







Sunday, July 26, 2009

i caLL iT..LOVE!

i cant draw or paint or write atau lagukan perasaan dan life aku..im not the one yang talented just like Yasmin Ahmad yang aku rasa through her movies and advertisements yang dia buat..made us laugh, feel ,cry and made us think of one another without prejudice..and she did very well! Betul..aku bukan die hard fan dia ke hape..just love what she tried to share with everyone tentang life dia yang aku rasa lebih kurang macam aku..hidup dengan berkawan dengan banyak kaum..my best friends ada malays, chinese, indians..memang complete! My girlfriends..Syima, Arul, Shakti, Priscila, Sangeeta, Farah, Hidayah..and my boyfriends..Shankar, Kuan poh, Khai Hafiz, Jia Xian, Jason, Kiang Lek, Wei Keat, Vinoth, Siva, Sanjaav..hangout dengan dorang sangat-sangat happening! who says kita tak boleh kawan dengan kaum lain..who says kita tak boleh ada 'special relationship' dengan kaum lain..ehem!aku boleh je..makan sepinggan kongsi dengan Shankar..kongsi air dengan Arul..share problems dengan Syima and Shakti..study dengan Wei keat, Hidayah dan Farah..buat lawak bodoh dengan Kiang Lek, Khai Hafiz dan Jia Xian..talk about religion things dengan Kuan poh, Vinoth and Jason..semua tu takde masalah pun..tak terpesong akidah dan agama aku pun..okie je..happy! seriously..Dont be prejudice!No racism!No discrimination! Jangan! Tak baik woo! macam mana hidup nak happy kalau asyik tarik muka dengan orang..haiyee..your life, you choose la!
~ orang yang buat aku suka tengok movie Sepet..heee..(Talentime pulak was shooting kat skool Anderson aku tuh!)..orang yang buat aku ternanti-nanti iklan raya, chinese new year, deepavali, merdeka (iklan 'Funeral' memang touching!)..in memory of Yasmin Ahmad..Al-Fatihah ~

Friday, July 24, 2009


" And when My slaves ask you (O Muhammad SAW) concerning Me, then (answer them), I am indeed near (to them by My Knowledge). I respond to the invocations of the supplicant when he calls on Me (without any mediator or intercessor). So let them obey Me and believe in Me, so that they may be led aright"
(Surah Al-Baqarah:186)

emm..ayat ni..it's kind of healing bila kita ada problems yang datang bertalu-talu tak ketuk pintu..bila kita rasa fed up when we couldn't get what we want or lose something precious..when our faith is put at test..bila kita tak jumpa solutionnya..Allah sebenarnya dah bagi cara nak hadapi semua benda tu..pray for the best, let Allah just do the rest..Sesungguhnya Allah bersama orang-orang yang sabar..Itu janji-Nya..Mohon la dilapangkan dan dimudahkan segala urusan..Allah itu dekat! and i believe that semua yang berlaku ada hikmahnya..cuma kita je yang tak nampak..until finally we realize it..percaya la weyhh..and DON'T ever leave your ultimate guidance, the Quran..i am NOT the one yang sangat religious, alim ke, innocent ke..pernah je buat jahat..banyak kali pulak tu..tapi tak la sampai terpesong akidah..parents aku dah ajar yang terbaik..aku percaya pada pegangan aku..and that will guide my life..jalan terus..No belok-belok!..heeeeeee~~im still learning la..belajar untuk jadi yang terbaik..Insyaallah..pasti boleh!ngahahahaha..takpe jadi naughty sikit..janji tak buat jahat kat orang lain ..heeeeeeeee~~peace NO war!

Thursday, July 23, 2009

NoT sUrE!

Aaaaaaaaa..kusut! serabut! kalut! Tak suka la bila aku rasa tak pasti..feeling not sure about something..NOT SURE what people thinking of me..NOT SURE what i feel..NOT SURE what i should do and should not do..tak suka la..really hate it! sekarang aku tak pasti bila nak kena panggil kerja..really scared! takut kena panggil kerja sebelum raya..ada banyak plan nak buat..dan aku realy,really, really want to beraya kat Ipoh tahun ni..i want it so badly..no matter what..aku tak ready nak masuk kerja awal..banyak lagi aku tak pasti..perasaan aku kat orang pun aku tak pasti..suka ke..kurang suka ke..terlebih suka ke..Eeeeeee..runsingnya~~ Tak boleh nak berfikir dah..otak dah tepu..im confused! apa entah nak buat..otak pun dah jammed sebab banyak sangat berfikir..Ya Allah, please help me! permudahkan segala urusan untukku..Amin~~~~

Tuesday, July 21, 2009

TCS girLs rOcK!!


Tak!tak!bukan tengah berangan ke hape..ni haa..tergelak aku sorang-sorang tengok pic wedding akak super senior aku time kat TCS dulu, kak Mai..woohoo..gempak dowh!tak sangka aku..she's changed alot!dah makin feminine tu yang tak tahan..dulu bukan main active ngan hoki la..karate-do la..sofball la..yang paling aku tak leh lupa dia la yang gi angkut drum, gitar karen, scooter lama sape tah..diangkutnya semua benda tu kat atas stage masa talentime kat skool dulu..kununnya nak buat konsep agogo la..ngahahahaha..gila tak gila punya idea minah ni..tu tak tengok gang dia lagi..kak Safiya..prefect yang boleh tahan 'hensem'..hahahaha..jadi boyish, potong rambut pendek..ramai juniors mintak jadi kakak angkat..tak teruja pun aku tengok..lain la lengchai..hahahaha..minah tu pun sekarang dah makin ayu semenjak dah bertunang..dulu main ligat dengan gang scooternya..kak Lala aku tak tau story..ketua club sofball yang betul-betul look like a boy la..dengan rambut pendek siap bergel lagi..pakai perfume dashing..dari belakang aku tengok sebijik macam budak laki menyamar pakai baju kurung masuk skool aku..ni minah bikin cuak je..tapi sembang dengan dia sempoi..kak Shahiza..my kakak angkat yang tersangat la havoc kat skool dulu..selalu bikin cikgu-cikgu pening dengan dia punya masalah disiplin..ngahahahaha..cakap berapi je..cari pasal dengan nasib la kena maki hamun, tarik-tarik rambut, sepak semua..scary je bunyinya kan..hahahaha..tapi entah macam mana boleh berkakak angkat dengan dia..siap main passing surat lagi tiap-tiap hari kat skool..orang lain boleh geleng kepala tengok aku kawan dengan minah tu..kontra sangat ke??Aaahhh..aku peduli hape..bukannya ada masalah pun kawan dengan dia..gang dia, kak Didi pun best..tu lagi satu minah yang dah tertransform jadi ayu..memang sayu je aku tengok dorang ni..takpe janji dah dapat hidayah..hahahaha..kak Lailatul, ketua prefect yang kitorang suka kutuk..hahahaha..kesian dia..tapi sape yang suruh gedik sangat buat banyak rules yang menyusahkan..kaki mengampu cikgu pulak tu..tapi dia okie la kot..dah kahwin dah dia..takpe la good for her..ngahahahaha..senior setahun dari aku, kak Dodol pun dah bertudung sekarang..tudung labuh ala-ala ustazah aku tengok..alhamdulillah berubah pun..kak Wan, buddy si minah ni ada awek keliling pinggang..memang dia dah berstatement sukakan perempuan..ish..ish..apa jadi sekarang ni..wallahualam..mintak-mintak dah berubah sama dengan yang lain..budak-budak skool convent ni perangai macam-macam la kan..dah elok semua girl students..sibuk pulak nak transform jadi boyish..tomboy, pengkid semua..tak faham aku..elok la ramai yang dah kembali ke pangkal jalan..jalan terus, don't belok-belok..ngahahahaha..cakap orang macam aku baik sangat je..ngahahaha..ala..kakak-kakak tu semua bukannya tak baik..appearance je yang lain sikit dari kitorang dulu..janji study gempak..rindunya kat kelas 5 Orchid..dah la dulu duduk kat hujung kelas..belakang sekali dengan member sebelah si Subashini yang kerja 24 jam asyik menyanyi lagu tamil..tu obsessed dengan actor tamil Madhavan..sampai aku pun dah kenal actor tu..ngahahaha..Suba..Suba..sembang dengan dia sampai aku pulak kena panggil dengan cikgu BM, Puan Khairunnizwa..cikgu siap suruh aku baca buku sastera kuat-kuat..baca syair la..puisi la..bikin aku malu je..cikgu tu pun sama siap gelak-gelak lagi nak mengenakan aku..ngahahahaha..sape suruh aku tak pay attention kat kelas..tu gang Zety..si Sharon, Lavinniya, Shazna suka sangat la nak bikin party kat dalam kelas..bawak radio pasang lagu disco beat kat kelas time cikgu tak masuk kelas..anyway dorang memang havoc..wooo..Avreena..daughter of our penolong kanan..24jam menghadap buku..top scorer ni..result gempak..sampai study medic kat India..tapi kinda shocked la sekarang dah makin sexy you..hilang kesopanan dan kesusilaan..hahahaha..my BFF Syima, Arul, Shakti..gang yang tak habis-habis dengan kitorang punya masalah dunia..banyak bergossip dari buat kerja..tapi study still gempak..hahahaha..si Kanchana, Loshini, Kiran, Priya pun sama gang berparty..gang anak orang loaded yang suka story pasal fashion..what-to-wear and what-to-not-wear..haiyee..dorang ni selalu bikin kelas bising..sampai aku pun terjoin dorang punya story yang sampai esok pagi pun belum tentu habis..semua dah pergi overseas sambung study..emm..elok la tu..ngahahaha..Siew Mun..amoi yang active bersukan..minah ni suka story pasal lengchai kat aku..that's why i love her la..hahahahaha..and kawan-kawan yang used to be my gang in the class..Juana, Farhana, Faseha, Nadia, Munirah, Mashitah..ada la banyak benda nak story dari up to toe bila dah jumpa..ngahahaha..tu tak termasuk lagi Jayne, mixed Chinese-English..berdarah campuran gitu..Faradyla, the orang Sabahan..AJ..ni pure melayu..hahahaha..namanya Liyana tapi panggil AJ pasal suka sangat kat AJ Backstreet Boys..boleh pulak yew..ish..ish..dorang tu gang gelak sama kuat dengan aku la tu..ada je story..dari dalam closet until out of the closet..haiyee..dorang semua ni memang menggamatkan kelas..emm..termasuk dengan aku sekali la..tak pernah la kelas diam walau sesaat..ngahahahaha..nasib baik takde cikgu yang terkena heart attack pasal kitorang..kira kitorang ni consider well-behaved la kan..kasik cikgu pening sikit je dengan masalah kitorang..hahahaha..sekarang kitorang semua dah bersepah all over the globe..hardly nak jumpa..jumpa kat FB, Friendster, YM je la..takpe la..janji the friendship remains forever kan..whatever it is..long live the ol'school days..hooyahhh~~

;;

Template by:
Free Blog Templates